Hva gjør deg lykkelig...?

Hva er nå lykke?Det er mange som har filosofert over det. Selv bruker jeg sjelden å spekulere så mye på det. Man har det da stort sett bra. Dagene kommer og går, og de fleste dagene er av en merkelig grunn ganske like. Selv om hver dag ikke inneholder det samme, så må vi vel innrømme at livet består av flest hverdager.

Man opplever noen jordskjelv. En påfølgende tsunami og man står med ett og vet ikke helt hva som har skjedd. Oppryddingsarbeidet må startes opp. Kaoset krever at man setter seg ned og tenker over ting. Hvor begynner man da? For å få orden på livet. Midt i kaos og uro ønsker man seg kanskje tilbake til den trygge hverdagen. Hvordan finner man tilbake? Er det alltid mulig å finne tilbake? Til hverdagen.

Kanskje. Men ofte endres den. Spørsmålet er om den endres til noe verre, eller til noe bedre? Spørsmålet er ikke alltid hvordan man har det midt oppi vanskelighetene, men hvordan man tar det?Har dere sett tv-bildene fra Japan? De er et bemerkelsesverdig folk! Unike!

 

De setter seg ikke ned med hendene i fanget; de bretter opp ermene og starter oppryddinga med en gang. De utnytter ikke situasjonen og tilrøver seg varer eller tjenster på kriminelt vis. De stiller seg i kø, og venter på å få tak i det de trenger. De tvinger ikke barn, gamle og syke bakerst i køen; de slipper dem høflig, smilende foran.Kanskje vi har noe å lære?                                                         

Kanskje det er noe i det japanske ordtaket:

"Lykke og ulykke tar seg ikke inn gjennom hemmelige ganger - det er du selv som åpner døren."

 

 

Hva gjør vi i en vanskelig situasjon, en tøff periode i livet? Når det mest fristende er å gå til sengs, trekke dyna over hodet og bli der. Å sette seg ned med hendene i fanget, og la være å ta tak i ting.

Av og til er det alt vi makter; sånn er det dessverre. Og da må det være lov til å gjøre nettopp det. Tillate seg å være liten, be om hjelp, rope ut fortvilelsen. Av og til må det være lov til å syte. Da åpner man opp for at andre, som er sterkere, kan få lov til å hjelpe. Bistå, bidra, løfte opp og oppmuntre.

 

"Vi er ikke kommet til jorden for å bli lykkelige, men kanskje for å gjøre andre lykkelige", sa Folke Bernadotte.

 

Det ligger mye i det også. Å vite at man er elsket til tross for, eller på grunn av, at man viser andre hvordan man har det og hva som bor på innsiden. Det kan gi en følelse av lykke...

 

Men når man kjenner at man faktisk klarer å gjøre noe, selv om ting er vanskelige, da er det viktig at man tar tak i ting selv. Kjemper på, selv om det er tøft. Henter energi der man vet at det finnes noe å hente. Søker det som kan oppmuntre og hjelpe. Som John Burroughs har sagt det: "Hemmeligheten bak lykke er å ha noe å gjøre."

 

Da handler det om å gjøre det man synes er fornuftig, fylle dagen med noe; noe man ser resultater av og som oppmuntrer. Jeg kan ha lyst til å grave meg ned av og til, synes dagene blir grå, triste, kjedelige. Spørsmålet er hva jeg gjør da? Når dagen ser mørk ut; har jeg noe å se fram til? Kan jeg flytte fokus?

 

"Å bli lykkelig ligger ikke i å eie mye, men i å elske mye og å håpe." (Hughes Felicité Robert de Lamennais)

 16 kommentarer

Kjempe søt&fin blogg du har ♥

- Ha en strålende dag! :-)

MARITASOLHEIM

15.03.2011 kl.19:09

Dette var et bra og et dypt innlegg. Jeg liker skrivemetoden din!

Jeg tror at lykke er der hvor det finnes plass til tid. Tid til andre, tid til seg selv. Tid til detaljer, tid til å ta seg tid. Ikke haste, finne sin egen sjelero og sin egen tanke med perspektiver av livet som en livsnyter. Hvis man glemmer den evige viljestyrke, så vil automatisk lykken forsvinne i det store og det hele. Jeg tror at menneske sjeldent ser på detaljene av kjærlighet, nestekjærlighet, omsorg, viljestyrke, tid, takknemligheten. Men dette var da bare personlige meninger om hva lykke er.

Miriam

15.03.2011 kl.19:16

Jeg blir lykkelig av dans og musikk! :)

Turbo

15.03.2011 kl.19:20

Jeg er lykkelig når jeg er sammen den personen jeg elsker, og det er verdens flotteste type! :)

hmtidm

15.03.2011 kl.19:25

jeg er lykkelig når jeg er glad;-)

reasonspiritualitylove

15.03.2011 kl.19:40

jeg blir lykkelig når jeg ser folk som ler og smiler . Synes det er så herlig å se at det kan være glede selv om det skjer mye ille i verden : )

♥ m a e n g / /

15.03.2011 kl.19:43

utrolig bra skrevet! :-) jeg blir lykkelig av at andre er lykkelige og blide. også blir jeg veldig lykkelig når jeg shopper :p hehehhe

Ingunn

15.03.2011 kl.20:07

Hmm, klokt og tankevekkende. Vi har mye å lære av japanernes måte å takle denne katastrofen på.

Og lykke ja, hva gjør meg lykkelig? Å bety en forskjell for andre, kanskje?

mimmimor

15.03.2011 kl.20:40

Flott skrevet. Lykke tror jeg er ulikt fra menneske til menneske, men jeg tror at for oss alle er det enkle veier til lykke...

Torbjørg

15.03.2011 kl.21:19

Fint skrevet...:)

Godt å stoppe opp litt og tenke på hva som er viktig..

Leste et klokt ord her om dagen: "I din jakt på et liv i lykke, må du ikke glemme å stoppe opp og være......lykkelig."

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:35

Torbjørg: Kan være fornuftig å ta seg tid til noen refleksjoner av og til. Og å ta seg tid til å kjenne på hvordan man har det, ...og være lykkelig.

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:36

mimmimor: Det enkle er ofte det beste, ja... Det er ofte ikke så mye som skal til, hovedsaken er å ta seg tid til å kjenne etter hvordan man har det.

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:37

Ingunn: Å utgjøre en forskjell for andre, ser jeg også på som noe av det mest verdifulle man kan erfare.

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:37

Maeng: Nyt stundene av lykke! :-))

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:38

hmtidm: :-D

SigridfraEnget

15.03.2011 kl.21:39

MARITASOLHEIM: Er så enig med deg. Man må ta seg tid!! Til både seg selv og alle rundt, og til å SE! :-) Takk for dine personlig meninger om lykke; de beriker meg!!

Skriv en ny kommentar

SigridfraEnget

SigridfraEnget

46, Nærøy

Har vært gift med samme ektemann i 26 år, og vi har 3 "barn"; på 17, 22 og 25 år. Startet denne bloggen etter et møte med veggen, men blogginga ble nedprioritert da jeg begynte på lærerutdanning etter fylte 40. I dag er jeg norsklærer ved en videregående skole - noe som tar mye av tida mi. Jeg prøver å få tid til andre hobbyer, som foto og lesing, og innimellom kommer det noen innlegg her på bloggen - for det meste om bøker... Bildene jeg bruker på bloggen har jeg stort sett tatt selv; og de er mine. Spør om det er noen du har lyst til å låne...

Kategorier

Arkiv

hits