hits

Bøker lest i 2016; juliDet ble 7 bøker i juli, og de sju er:

Bok 36; Svart mamba av Nadifa Mohamed
Jeg har hatt boka i bokhylla mi ganske lenge - jeg kjøpte den antagelig i 2014, på et eller annet boksalg. Den ble utgitt i 2010, og boka er forfatterens debutroman. Nadifa Mohamed er fra Somalia, der deler av handlinga i boka foregår, og det er farens historie som danner grunnlaget for Svart mamba

Omtale fra forlaget: Livet er godt og spennende så lenge han har noe å putte i munnen. Den tiårige gategutten Jama har mistet sin mor. Faren, som han aldri har sett, er på et ukjent sted langt, langt unna.
Det er Øst-Afrika. Året er 1935, og i Europa er forberedelsene til
krig i gang. Det er da Jama bestemmer seg for å finne faren. Han legger ut på en lang reise. Alene og med aldeles for lite reisepenger. Reisen fører Jama langs Afrikas kyst til Egypt og videre nordover. Han reiser med kamel, lastebil og tog. Lange strekninger går han til fots. På sin reise blir Jama vitne til både stor menneskelighet og rå brutalitet. Han opplever den nådeløse krigsmaskinen. Men han gir aldri opp selv om faren synes å være flere dagers reise foran ham. Hele tiden.

Dette er ei bok som gir innsikt i en for meg fremmed kultur og i en annen tid. Den forteller om familie og kjærlighet mellom mennesker som lever under helt andre kår enn hva dagens samfunn kan tilby. Den forteller historien til en mann, men også til et folk og et kontinent. "Den hvite mann" har mange svin på skogen ... og spørsmålet er ikke bare hva det har gjort med de som ble utsatt for kolonialisering og krigsmakt, men også hva det har gjort med oss som kom etter. ANBEFALES.Bok 37; Hemmeligheter av Kate Morton
I år forsøker jeg å få lest bøker som har stått på vent i bokhylla lenge. Hemmeligheter er en av dem. Etter å ha lest Tilbake til Riverton, Den glemte hagen og En svunnen tid, har jeg gledet meg til å lese denne, men utsatt det fordi jeg ville ha tid til å kose meg med boka. Dette er egentlig ei skikkelig sommerferiebok. 

Omtale fra forlaget: 
1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt. 


2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener - Dorothy, Vivien og Jimmy - som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid.
  
Hemmeligheter er ei sånn bok som man kan lese langsomt, fordi det blir et savn når man vender om det siste arket. Man ønsker at historien skal fortsette og fortsette - selv om slutten er god. Leseren møter og blir kjent med sammensatte mennesker som føles ekte, og situasjoner og opplevelser beskrives levende. Og det selvsagte er ikke så selvsagt likevel. ANBEFALES! Bok 38; Menneskefluene av Hans Olav Lahlum
Jeg har ei bok av Lahlum i bokhylla, som jeg kjøpte fordi jeg var nysgjerrig på han som forfatter. Den boka er ikke den første i seriene om førstebetjent K2, så jeg ble nødt til å finne den første på Storytel (etter at jeg har startet andre "serier" midt i, og slik mistet sammenhengen i rammefortellingen).

Forlagets omtale: Byen er Oslo og datoen 4. april 1968. Den tidligere statsråden og motstandshelten Harald Olesen blir funnet skutt ned og drept ? innelåst i sin egen leilighet på Torshov. Verken mordvåpen eller noen andre spor etter morderen er å finne i leiligheten.

Den ambisiøse unge førstebetjenten Kolbjørn ?K2? Kristiansen forstår raskt at morderen må ha vært en av de sju andre beboerne i oppgangen. Han trenger imidlertid hjelp for å finne ut hvordan mordet ble begått ? og deretter mer hjelp for å finne morderen og et motiv. Det er de skarpsindige resonnementene til en svært utradisjonell rådgiver, den 18 år gamle funksjonshemmede professordatteren Patricia Louise Borchmann, som bringer etterforskningen stadig tettere på en uvanlig utspekulert og kaldblodig morder.

Hans Olav Lahlums Menneskefluene er en klassisk kriminalroman, som jeg syntes var litt "treg" og lavmelt til å begynne med. Den tok seg imidlertid opp, og på slutten måtte jeg lese og lese til jeg var ferdig, for å finne ut hvem morderen var. Et godt plott, og gode beskrivelser av en viktig del av vår historie.
ANBEFALESBok 39; Sønnavind 81 - Onkelen fra Amerika av Frid Ingulstad
Mer lesestoff fra svigermor. :-)

Om boka: Rosalind og Lillegutt har flyttet til Elise og Johan, men Leif oppsøker dem stadig. En dag tar han Lillegutt med seg hjem og nekter å gi ham fra seg når Rosalind kommer.
I Maridalsveien får de uventet besøk av en mann fra Amerika. Han forteller at han er Johans yngre bror og at de har samme far ?

Som vanlig underholdende.Bok 40; Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson
Etter å ha lest "Hundraåringen som klev ur fönstret..." av samme forfatter, måtte jeg bare kjøpe denne boka også. Nå har den stått på vent i bokhylla ei tid, men den var perfekt lesing nå på sommeren. 

Fra bokas bakside: Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag till i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad og sedan dö, saknad av ingen. Om hon inte varit den hon var, men det var hon ju.

Det här är berättelsen om Nombeko Mayeki och hennes resa genom livet. Ödet för henne bort från Soweto, till en odräglig ingenjör, till två väldigt lika och olika bröder, till tre kinesiska flickor med vacklande omdöme, till möten med båda agenter og presidenter. Och till ett tungt problem. Ett flera megaton tungt problem.

Jeg lar meg igjen fascinere av Jonassons evne til å fantasere, samtidig som han fletter inn virkelige mennesker og hendelser i sin fiktive verden. For en fantasi denne mannen har! Hvor tar han det fra? Underholdende er det i hvert fall, samtidig som det har en alvorlig og seriøs snert. ANBEFALES på det varmeste!Bok 41; Faen ta skjebnen av John Green
Dette er enda ei bok som har stått på vent i hylla ei stund. Jeg kjøpte den vel i fjor vår, fordi dattera hadde lyst til å lese den. Da jeg kom hjem med den, fortalte hun at hun heller ville lese den på engelsk - så vi har en engelsk versjon også (The fault in our stars - jeg liker den engelske tittelen bedre). Jeg valgte imidlertid den norske varianten, men lurer på om jeg kanskje bør våge meg på den engelske også. Tiden får vise. :-)

Fra bokas bakside: Hazel og Augustus møtes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som heroisk kjemper mot sykdommen med umenneskelige krefter og som aldri klager eller slutter å smile. Nei. De vet begge at de har hatt maks uflaks og at sjansen for at de dør unge er stor. Kreft er noe dritt.

Men de liker hverandre. Etter hvert mer og mer. Og langsomt og forsiktig nærmer de seg - så forsiktig som det kan bli når én har et kunstig bein og den andre går rundt med en oksygentank på slep og en slange inn i nesa. Og kjærlighetshistorien deres skal bli en sånn som poetene skriver dikt om. E p i s k. 

Jeg skal ikke røpe mer av handlinga. Dette er for så vidt ei bok om unge som har kreft, og vi kan få et bittelite innblikk i hva det betyr, men det er også ei bok om liv og ungdom, kjærlighet og død. Den handler om familie og samhold, vennskap og humor. Den er i utgangspunktet ei ungdomsbok, og jeg kommer til å anbefale den til elevene mine, - men den er også verdt å lese for voksne.
ANBEFALES!!Bok 42; Satelittmenneskene av Hans Olav Lahlum
Etter å ha lest første bok om K2 og Patricia, var veien kort til å lete opp den andre. 

Forlagets omtale: Datoen er lørdag 10. mai 1969. Førstebetjent Kolbjørn "K2" Kristiansen blir oppringt på sitt kontor i Oslo av den myteomspunne mangemillionæren og motstandsmannen Magdalon Schjelderup. Han ber om et møte med førstebetjenten fordi en av hans nærmeste plaDenlegger å myrde ham.

Før møtet finner sted faller Schjelderup om og dør under søndagsmiddagen med sine ti nærmeste tilstede. Denne mektige og upopulære patriarken er blitt forgiftet, og morderen selv satt ved bordet. Men på hvilken plass morderen satt, forblir et nervepirrende mysterium. Og enda mer gåtefullt blir det hele da en serie mystiske brev innvarsler flere dødsfall blant gjestene fra Magdalon Schjelderups siste måltid. 


Førstebetjent Kristiansen trenger mange og treffsikre slutninger fra sin hemmelige rådgiver, den funksjonshemmede, men slagferdige professordatteren Patricia Louise I. E. Borchmann, før han etter åtte dagers intensiv etterforskning endelig kan avsløre sannheten.

Også denne er en klassisk kriminalroman. Som i den første boka, klarer Lahlum å holde på spenningen til siste slutt, selv om morderen avsløres noe tidligere i denne boka. Jeg kommer nok til å lese neste bok i serien også; Katalysatormordet, men den har jeg i papirformat. (De to første har jeg lest som ebøker.)
ANBEFALES

 

Denne måneden er det vanskelig å bestemme seg for hvilken bok som var best. 

Det er 3-4 stykker som utmerker seg, hver på sin måte; Faen ta skjebnen er "ferskest" i minnet, og den sier noe viktig om vennskap og kjærlighet og viljen til å overleve - tross alt. Det samme er det med Svart mamba. Den åpner og utvider horisonten min. Analfabeten som kunde räkna blander fiksjon og fakta OG humor og alvor, på en måte som også gir god dybde. Hemmeligheter er en herlig roman om kjærlighet og familiebånd. En riktig "feelgood"roman og god sommerlektyre.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

SigridfraEnget

SigridfraEnget

47, Nærøy

Har vært gift med samme ektemann i 27 år, og vi har 3 "barn"; på 18, 23 og 26 år. Startet denne bloggen etter et møte med veggen, men blogginga ble nedprioritert da jeg begynte på lærerutdanning etter fylte 40. I dag er jeg norsklærer ved en videregående skole - noe som tar mye av tida mi. Jeg prøver å få tid til andre hobbyer, som foto og lesing, og innimellom kommer det noen innlegg her på bloggen - for det meste om bøker... Bildene jeg bruker på bloggen har jeg stort sett tatt selv; og de er mine. Spør om det er noen du har lyst til å låne...

Kategorier

Arkiv